5 tipp hogyan védekezzünk a hőguta ellen

hoguta

A hőguta veszélye ugyan igen alacsony Magyarországon, de soha nem lehetünk elég elővigyázatosak. Főleg idősebb korba lépve kerülhetünk a veszélyeztetett kategóriába, de a cukorbetegeknek is oda kell figyelniük magukra. A tünetek rögtön jelentkezhetnek, ez a legnagyobb jelzése annak, hogy hőgutáról lehet szó és nem mondjuk napszúrásról. Ha hirtelen mutatkozó szédülést, fejfájást, megnövekedett testhőmérsékletet, illetve az izzadás megszűnését tapasztaljuk, akkor érdemes segítséget kérni, de mindenképpen búvóhelyet keresni egy hűvös helyen. De ne csak akkor vigyázzunk magunkra, amikor már bekövetkezett a tragédia, hanem próbáljuk elkerülni is a hőgutát előre a nagy nyári melegekben, mutatunk pár tippet, hogyan is lehet:

1. Hűvös környezet a hőguta megakadályozásáért

Otthonunkban is ki vagyunk téve a meleg veszélyének, ha nem figyelünk oda eléggé. Ha otthon tartózkodunk dél körüli órákban, akkor húzzuk le a redőnyöket, vagy a függönyöket. Kint tartózkodás esetén a kritikusan meleg időszakokban keressünk fel hűvös helyeket, akár egy kávézót, vagy egy bevásárlóközpontot éppen, ahol legalább tudjuk, hogy klíma működik. Ilyen pár perces szünetek is rengeteget tudnak segíteni a kánikula ellen.

2. Megfelelő folyadékbevitel

Az izzadás megnövekedésével pótolni kell az elvesztett folyadékot, ezt pedig vízzel tudjuk a leghatásosabban. Mindig legyen nálunk egy üveg víz, mielőtt kilépünk otthonról, és ne felejtsük is azt fogyasztani gyakran. Fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasnak érezzük magunkat, mert akkor már túl késő. Állítsunk be magunknak 20 percenként ébresztőórát, ha szükségesnek érezzük és akkor biztosan nem feledkezik meg róla az ember!

3. Szellős, laza öltözet

A legnagyobb hiba, amit magunkkal szemben el tudunk követni, hogy testhez tapadó, egyáltalán nem légáteresztő ruhába bújunk. Egyrészt megemelheti a testhőmérsékletünket, ezáltal jobban kezd izzadni a testünk, másrészt magát a napot is jobban be tudja szívni egy sötétebb sötét színű öltözet. A szellős és világos ruházat segítségével az izzadság könnyen távozik akadálymentesen a testünkből és el is tud párologni.

4. Zuhanyzás és borogatás

Nem is érdemes ezt nagyon túlmagyarázni, a gyakori zuhanyzás csökkentheti a testhőmérsékletünket, meggátolva ezzel a hőguta kialakulását. Reggel és este, vagy akár indulás előtt, hazaérkezéskor, nem szégyen naponta akár ötször is zuhanyozni, ha ezzel segítünk a testünknek hűsölni. Ugyanez igaz borogatásokra, hűtőbe vagy fagyasztóba is rakhatunk valamilyen vizes anyagot, törölközőt, amellyel aztán homlokunkra és tarkónkra felhelyezve hűsölhetünk otthonunkban.

5. Ventilátor használata

Nem mindenkinek az otthonában található meg klímaberendezés, azonban ajánlatos valami hasonló szerkezetet beszerezni, hiszen a klíma és a ventilátor lehet a megmentőnk ezekben az időkben. Szerencsére ventilátorok már egészen megfizethető árban, illetve különböző, akár kompakt kiszerelésekben is megtalálhatóak. Nekünk is van egy kedvencünk, de nem elfogultságból, hiszen a „Nyaki ventilátorunk” akár a nap minden percében mellettünk lehet, anélkül, hogy nekünk különösebben figyelni kellene rá. Amellett, hogy nem olyan káros, mint a klíma, amelynek túlzott használata után könnyen megfájdulhat az ember feje, vagy akár meg is fázhat, még könnyeben mozdítható is a mi ventilátorunk. Bátran ajánljuk mindenkinek ebben a melegben, érdemes beszerezni ezt a kis csodaszerkezetet 🙂

Kérdésed van termékeinkkel kapcsolatban?

Keress minket bátran elérhetőségeinken vagy látogass el a Facebook-oldalunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük