2023 őszi trend: skandináv otthon

skandinav-otthon
A skandináv lakberendezés évek óta hódít, de szeretnénk külön figyelmet fordítani neki, hiszen nekünk nagy kedvencnek számít. Tekintve, hogy északon az éjszakák ilyenkor meghosszabbodnak és alig látnak szegények napfényt, így különböző praktikákat kellett elsajátítaniuk, hogy az otthonukban kellemesen érezzék magukat a hosszú „bezártság” ellenére. A szezonális letörtség pedig a mi kis országunkban is jelenlévő betegség az őszi/téli időjárásnak köszönhetően, így szerintünk érdemes lehet egy-két dologban követnünk a skandinávokat.

Világos, földszínek

Nincs bonyolult oka, miért használnak világos színeket: ha már kint nagyon hamar lemegy a nap és sötétségbe borulnak az utcák, akkor a belső tér legyen világos. Emellett fontos, hogy naturális és földszínek használatára fókuszáljunk. Domináljon a fehér, barna, szürke, bézs, krémszín, hiszen ezek nagyon jól passzolnak egymáshoz. Esetleg bekerülhetnek a zöldes színek, de csak abban az esetben, ha ezt valódi növényzet is megindokolja! 🙂

Meleg fény

Nagyon komolyan veszik az északiak a fény kérdését, mára már lassan külön tudományág kerül ki az egészséges fény használatáról. Mesterséges fény az őszi és téli időszakban többet éri őket, mint a természetes, azonban nagyon ügyesen választanak lámpákat az utóbbi érzet pótlására. A legfontosabb szabály, hogy csak és kizárólag meleg fényt használnak-ez kevésbé bántja a szemünket és több ideig zavartalanul végezhetjük a dolgunkat vele. De egy lámpa csak egy kisebb részlete a szoba fényének, számtalan gyertyát gyújtanak, szintén a természetes fény elérése érdekében.

Skandináv ablakok

Jó igaz, nincs olyan kifejezés, hogy skandináv ablakok, de szerintem mindannyian tudjuk mire gondoltam. A lekerekített tetejű, fehérre festett párkányú ablakokra, amelyek előtt még függöny sem rejti el a kilátást. Ha már kis mennyiségben szűrődik be fény, akkor annak bejutását sehogyan se gátolják meg. Nyilván a legtöbb esetben ez olyan dolog, amin nem tudunk változtatni, hiszen készen kapjuk meg a lakást, de érdemes elgondolkodni az ablak előtérbe helyezését. Valamint, ha nagyobb és alacsonyabb elhelyezkedésű párkánnyal rendelkezik, akkor gyakran olvasó/kávézós kuckónak is használják.

Minimalizmus mindenek felett

A „kevesebb több” szabály itt mindenekfelett érvényesül. Legtöbbször kiválasztanak egy-egy fókuszpontot a szobában, egy érdekesebb bútort, növényt, stb és aköré építik fel a szobát. De ilyenkor is ügyelnek, hogy semmi ne legyen túlnyomó, nehogy zsúfolt, „kacatos” érzetet keltsen a lakás. Végső soron a funkcionalitás kérdése dönti el, hogy milyen tárgynak van létjogosultsága a szobában.

Bemutatunk néhány darabot a kollekciónkból, amellyel elérhető a skandináv otthon érzete:

És még rengeteg más! ITT lehet böngészni 🙂

Kérdésed van termékeinkkel kapcsolatban?

Keress minket bátran elérhetőségeinken vagy látogass el a Facebook-oldalunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.