Minden, amit a színterápiáról tudni érdemes – II. rész

Ahogy ígértük, ebben a bejegyzésben is lesz még szó a színterápiáról, és a színek jótékony hatásairól. Ha még nem olvastátok el az első részt, itt találjátok.

Narancssárga
A narancs a bőséget, az örömöt, és a jólétet szimbolizálja. A narancs felhasználható az emberi test különböző szerveinek stimulálására fizikai gyógyítás céljából, emellett feléleszt, és fokozott mentális energiát ad. Növelheti az elméd és a tested közötti kapcsolatot. A színterapeuták azonban nem ajánlják azoknak, akik erős szorongásra hajlamosak.

Piros
A vörös szín még stimulálóbb, mint a narancs. Befolyásolja az érzelmi kérdéseket, például az anyagi függetlenséget és a fizikai túlélést. A piros-narancs szintén hasonló hatásokat produkálhat – leginkább fizikai gyógyításra használják, mert érzelmi hatása rendkívüli. Az infravörös színt képzett színterapeuta is használhatja, ha ezt óvatosan teszi. Sem a vörös, sem az infravörös színt nem ajánlják olyan személyek számára, akik súlyos mentális problémával küzdenek, tehát ezt a színt sem szabad túlzásba vinni.

Lila
A lila leginkább a szépséggel, a lelkiséggel és a boldogsággal társul. A színterápiában az ibolyát gyakran használják a homlokon és a nyakon, hogy
elindítsák a nyugalom és a kikapcsolódás érzését
a testen belül – ugyanakkor a test bármely részén
ajánlott használni.

 

Színterápia vs. Művészet terápia

A szín a művészetterapeuták számára is kiemelt szempont. Kérhetik arra pácienseiket, hogy fessenek egy bizonyos színnel, amely előhozza problémáikat, vagy segít nekik foglalkozni velük. A másik módszer erre az, hogy hagyja a páciensét választani, és így észreveszi, hogy milyen színeket használ, és hogyan kombinálja a színt a vonalakkal.

A művészetterápiában a páciens narancssárga használata néha arra utalhat, hogy valamilyen bántalmazást szenvedett a múltjában. Szürke megmutathatja, hogy depressziósnak, reménytelennek érzi magát, vagy elszakad az érzelmeitől. Míg a művészetterápia nem egyenlő a színterápiával, a két módszer felismeri a vizuális spektrum színének mindegyikét.

A végére pedig válogattunk Nektek néhányat ágyneműhuzataink közül, a fent említett színek alapján. Kattintsatok a képekre, és már a kosárhoz is tudjátok adni őket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.