Konyhakert Augusztusban és Ősszel

Konyhakert és kertészkedés

A nyári nagy betakarítások után, ősszel újra indul a növények ültetése és gondozása! Lassan elkezdhetünk az őszre készülni! Természetesen egész évben hódolhatunk a kertészkedés örömeinek, hiszen sok növény termeszthető év közben is, de először nézzük meg mégis miért érdemes konyhakeretet tartani?

Friss és egészséges ételeknél nincs jobb, ezt mindenki tudja, mégse csinálja mindenki! 

A saját termesztésű zöldségek és fűszernövények mindig frissek és ízletesek. Tudod, hogy pontosan mi került a növényeidre, így elkerülhetjük a vegyszereket.

Csatlakozhatunk “Hobbi kertész” online csoportokhoz ahol nagyon hasznos tippeket kaphatunk arra nézve, hogyan védhetjük a lehető legtermészetközelibb módon – egészségünket – növényeinket! Nem feltétlen kell a kert, egy teraszon, vagy az ablakban balkonládákkal is neki vághatunk! Arról nem is beszélve, hogy ha a megfelelő életkörülményeket biztosítjuk növényeinknek, melyeket életterünkhöz előzetesen és gondosan megválasztunk, akkor sokkal költséghatékonyabb befektetésbe kezdünk és hosszú távon pénzt takaríthatunk meg! Hiszen nem kell megvásárolnod a zöldségeket és fűszernövényeket a boltban. További előnye, hogy a termesztett növények csökkentik a csomagolás és szállítmányozás terhét, így te is környezettudatosabbá válhatsz!

Stresszcsökkentés: A kertészkedés nyugtató és stresszoldó hatású. A természetben töltött idő és a növények gondozása segít kikapcsolódni és feltöltődni!

Könnyen termeszthető fűszernövények például a bazsalikom, petrezselyem, rozmaring, menta és kakukkfű.

Mire érdemes figyelni a fűszernövények termesztésénél?!

Három szempontot kell figyelembe vennünk a növények megválasztásánál!

  • Hely : 

Gondold át, mennyi hely áll rendelkezésedre. Egy kisebb erkélyen vagy ablakpárkányon is lehet konyhakertet kialakítani, de nagyobb kert esetén több lehetőséged van. Fontos, hogy a növények megfelelő helyet kapjanak, ahol elegendő napfény éri őket, és ahol könnyen hozzáférsz az öntözéshez és gondozáshoz.

  • Talaj és öntözés:

A jó minőségű, tápanyagban gazdag talaj elengedhetetlen a növények egészséges növekedéséhez. Érdemes komposztot vagy szerves trágyát használni a talaj javítására. Minden növénynek más-más vízigénye van. Fontos, hogy rendszeresen öntözd őket, de ne áraszd el a talajt, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. Használj mulcsot, hogy megtartsd a talaj nedvességét.

  • Fényigény

 A legtöbb zöldség és fűszernövény napi 6-8 óra közvetlen napfényt igényel. Figyeld meg, hogy a kerted mely részei kapják a legtöbb napfényt, és helyezd oda a napfényigényes növényeket. Néhány növény, mint például a saláta vagy a spenót, jobban érzi magát részleges árnyékban. Ügyelj arra, hogy ezek a növények ne kapjanak túl sok közvetlen napfényt.

A hasonló igényű növényeket akár egy közös ládába vagy helyre ültethetjük!

Fűszernövények konyhai felhasználása

Használjunk friss fűszereket, ha az étel sütése vagy főzése kevesebb, mint 45 percig tart, mert hosszabb hőkezelés esetén elveszítik az ízüket. A szárított fűszerek erőteljesebbek és intenzívebbek, ezért ha ezeket használjuk, érdemes csökkenteni a mennyiséget a felére. 

A szárított fűszerek hátránya, hogy minél tovább tároljuk őket, annál inkább veszítenek az ízükből, ezért évente legalább egyszer érdemes frissíteni a készletünket. Emellett sok tápanyag is elveszik belőlük.

A friss fűszerek lágyabb ízűek. Ha egy ételben egyszerre használunk szárított és friss fűszernövényeket, fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt közöttük. Például a bazsalikomos pesto, mentás limonádé vagy a rozmaringos sült krumpli egyszerű de nagyszerű választás lehet a felhasználásukhoz!

Ha a főzés után marad egy kis fűszer, aprítsuk fel, majd tegyük egy jégkockatartóba. Öntsünk rá olívaolajat, és fagyasszuk le. A következő ételhez ezeket a fűszerkockákat használhatjuk fel.

Ne féljetek kísérletezni különböző fűszernövényekkel és ízekkel!  A konyhában való kreativitás igazán izgalmas lehet, és új, váratlan ízkombinációkat fedezhettek fel. Próbáljatok ki különböző friss és szárított fűszereket, és találjátok meg a kedvenceiteket. Ezek feldolgozására és tárolására, bőven válogathattok konyhai kiegészítőink között!

Tippek a kísérletezéshez:

  • Keverjetek össze különböző fűszereket: Például bazsalikomot és oregánót az olasz ételekhez, vagy koriandert és köményt a mexikói fogásokhoz.
  • Használjatok friss fűszernövényeket: Ezek lágyabb ízt adnak az ételeknek, és remekül kiegészítik a szárított fűszereket.
  • Fedezzetek fel új fűszereket: Ne ragadjatok le a megszokottaknál, próbáljatok ki valami újat, mint például a kurkuma, a kardamom vagy a sumac.

A konyha egy igazi játszótér lehet, ahol mindenki megtalálhatja a saját ízvilágát. Jó kísérletezést és főzést kívánok!