Ezért tesz Neked jót a kávéfogyasztás!

Fontos beszélnünk a kávé előnyeiről, hogy egyre többen élvezhessék azokat. Természetesen a mértéktartás nagyon fontos!

Sietős, elfoglalt világban élünk, ahol a többségnek kevés ideje jut igazi pihenésre.

Ez az oka annak, hogy a kávéfogyasztás a világon mára a „népbetegségnek” számító függőségek listáján kap helyet. Orvosok és újságcikkek tömege hangsúlyozza, melyek a kávé hátrányai, és ezáltal figyelmeztet a túlzott koffeinbevitel különböző egészségügyi veszélyeire. Ebben igazuk is van, hiszen nagyon sokan hajlamosak túlzásba esni a koffeinfogyasztással.

Ennél ritkábban esik szó arról, melyek a kávé előnyei. Pedig vannak ilyenek, nem is kevés! Ha képesek vagyunk mértéket tartani, rendszeresen élvezhetjük is az előnyöket, melyeket a rendszeres kávéfogyasztás nyújt.

Fontos beszélnünk a kávé előnyeiről, hogy egyre többen élvezhessék azokat. Természetesen a mértéktartás nagyon fontos!

A kávé előnyei – miért jó, ha rendszeresen kávézunk?

  • Agyserkentő hatásának köszönhetően nem csak a munkavégzésünk válhat hatékonyabbá, de megóvhat minket olyan lehangolt lelkiállapotoktól, mint amilyen a depresszió. Bizonyos kutatások szerint a kávéfogyasztás 15%-kal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét!
  • Nem csak az agyunk, hanem a testünk teljesítményét is növeli. Nehéz fizikai munka vagy sportolás előtt mindenképp érdemes meginni egy csésze kávét.
  • Ha már sport: a koffein az egyetlen olyan hatóanyag, mely bizonyítottan növeli az anyagcserét, így a fogyást is támogatja. Természetesen ez a növekedés csak kis mértékű, de hosszú távon összeadódik, ráadásul a kávé okozta pörgős állapot miatt valószínűleg többet is fogunk mozogni.
  • Számos betegség megelőzésében segíthet. A teljesség igénye nélkül: szívkoszorúér-betegségek, Parkinson-kór, inzulinrezisztencia vagy különböző daganatos megbetegedések.
  • És persze az érzés! Télen melegít, nyáron a jegeskávé lehűt, finom kesernyés ízéhez mindenkinek más-más emlékei kötődnek. Egy szép kávéspohár pedig még tovább dob a hangulaton.

Így kávézz egészségesen!

  • Természetesen a határait mindenki maga tudja, de lehetőleg ne lépd túl a napi 4-6 csészényi mennyiséget. Ha az elfogyasztott kávétól már nem kellemes éberséget érzel, hanem túlzottan felpörgött állapotot, akkor már egyre kevésbé tapasztalhatod a kávé előnyeit: ilyenkor itt az ideje abbahagyni.
  • Hogy megelőzd az éjszakai álmatlanságot, a kávét a nap első szakaszában fogyaszd el, így csak a kávé hasznos tulajdonságai érvényesülnek.
  • Ha szeretnéd kimaxolni a kávéfogyasztás előnyet, főzz minőségi, őrölt kávét, megbízható otthoni kávéfőzővel! Ne kávézás ürügyén fogyassz magas cukor- és tejtartalmú italokat napi szinten. Válassz növényi tejeket és természetes édesítőszereket, vagy idd a kávét feketén!

Természetesen előfordul az is, hogy valaki valamilyen oknál fogva nem bírja a kávét, vagy szimplán nem szereti. Szerencsére a teázás is hasonló egészségügyi előnyöket tartogat mindenki számára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük