Naná, hogy imádjuk a bejglit és a töltött káposztát, de megesik, hogy életünk sokadik karácsonyán már inkább valami különlegesebb, szokatlanabb ünnepi menüre vágyunk. Téged is érdekelnek a világ különböző pontjairól származó karácsonyi receptek? Eláruljuk, hogyan készíts karácsonyi pudingot!
Az angolok méltán híres karácsonyi pudingja igazi nemzeti étel, melyet hagyományosan december 25-én, karácsony napján fogyasztanak. Az előkészületek azonban jóval több időt igényelnek, mint az általunk megszokott karácsonyi receptek esetén. A karácsonyi puding elkészítését érdemes legalább 3-4 héttel karácsony előttre időzíteni, hogy a tálalás előtt megfelelő ideig tudjon állni, a karácsonyi receptek igazi célja ugyanis nem más, mint a tökéletes ünnepi hangulat, ami csak a legjobb ételekkel lehet az igazi.
Hozzávalók:
- 450g szárított gyümölcs (mazsola, aszalt szilva, vörösáfonya, ízlés szerint)
- 25g cukrozott gyümölcshéj
- 1 kis főzőalma meghámozva, kimagozva és felszeletelve
- 1 evőkanál narancs aroma
- 1/2 evőkanál citrom aroma
- 2 evőkanál friss narancslé
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1/4 csésze brandy
- 55g finomliszt
- 1 teáskanál forraltborfűszer
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 110g zsír
- 110g barna cukor
- 110g zsemlemorzsa
- 25g mandula felszeletelve
- 2 nagy tojás
Az elkészítés módja:
1. Tedd egy keverőtálba a szárított gyümölcsöt, a cukrozott gyümölcshéjat, az almát, a narancs- és citromaromákat valamint -leveket. Add hozzá a brandyt és keverd össze! Takard le a tálat egy konyharuhával és hagy állni néhány óráig!
2. Enyhén vajazz meg egy kb. 1 literes tálat!
3. Keverd el a lisztet, a forraltborfűszert és a fahéjt egy tálban! Add hozzá a zsírt, a cukrot, a zsemlemorzsát és a mandulát, majd keverd el ismét. Add hozzá a már elkészített szárított gyümölcsöket, és keverd meg ismét!
4. Üsd fel a tojást egy kis tálba, majd öntsd bele a nagy tálba és keverd össze!
5. Kanalazd bele a keveréket a megvajazott 1 literes tálba. Takard le dupla réteg sütőpapírral vagy zsírpapírral, majd egy réteg alufóliával. Kösd át egy madzaggal is, hogy könnyebb legyen majd hozzányúlni elkészítés után!
6. Tedd a tálat egy gőzölőedénybe vagy egy nagyobb fazékba, és hat órán át gőzöld lassú tűzön!
7. Ha elkészült, vedd ki és hagy kihűlni! Távolítsd el róla a zsírpapírt és az alufóliát!
8. Néhány héten át tárold hideg, száraz helyen! A tálalás napján a már ismert módon gőzöld újra két órán keresztül. A gőzölés után várj néhány percet, és már tálalhatod is! Jó étvágyat kívánunk!
Ha úgy érzed, megvannak már az ideális karácsonyi receptek, de a tökéletes menü elkészítéséhez szükséged lenne még néhány új konyhai eszközre, válogass webshopunk kínálatából! Kérdés esetén bátran keress minket elérhetőségeink egyikén, vagy látogass el a Facebook oldalunkra!