Ezt biztosan nem tudtad a karácsonyról!

A karácsony, ez a keresztény ünnep ma már nem csupán a keresztények ünnepe. A világ szinte minden táján ünneplik, és mindenhol, mindenkinek egy kicsit mást jelent. Az ünnep közismertsége ellenére mégis vannak olyan izgalmas tények, melyeket szinte biztos, hogy Te sem tudtál a karácsonyról!

  • A világ legmagasabb karácsonyfája több mint 67 méteres volt! A fát Seattle-ben állították fel egy bevásárlóközpontban 1950-ben, és a Guinness rekordok könyvébe is bekerült.
  • Na de honnan ered a karácsonyfa? A karácsonyfaállítás tradíciója mára az egész világon elterjedt, de valójában Németországban kezdődött a 16. században.
  • Az örökzöld karácsonyi sláger, a Jingle Bells volt az első zeneszám, amit lejátszottak az űrben. 1965. december 16-án a NASA Gemini 6A elnevezésű űrrepülése során szólt ez a dal.
  • A karácsonyt nem mindig decemberben ünnepelték. Bizonyos hiedelmek szerint régen január 6-ára esett az ünnep, és később kezdték el decemberben tartani. A december 25-ei dátum mint karácsony időpontja I. Gyula pápa döntése volt. Bizonyos történészek szerint azért, hogy elvegye a hangsúlyt egy szintén ugyanekkor tartott pogány ünnepről. A Biblia valójában egyáltalán nem említi Jézus születésének dátumát – Jézus akár tavasszal is születhetett!
  • Műfenyő nem csak a műanyag térhódítása óta létezik. A legkorábbi műfenyőket libatollból készítették Németországban.
  • A tojáslikőr fogyasztása az egyik legrégebbi karácsonyi hagyomány. Egyes feljegyzések szerint már a 13. században is ismerték és fogyasztották.
  • A mikulásvirág több mint 100 éve a karácsony szimbóluma több országban is. Ennek oka igencsak prózai: 1870-ban az Egyesült Államokban épp a karácsonyi időszakban kezdték el árusítani ezeket a piros virágokat, és a népszerűségük hatalmas volt.
  • Mariah Carey mindössze 15 perc alatt írta az All I Want for Christmas is You című számát. A dal társszerzője, Walter Afanasieff szerint épp annak köszönhető a sláger sikere, hogy egyszerű és közérthető.
  • Az adventi koszorú kifejezetten európai hagyomány, és nem is olyan régi! Sok más karácsonyi hagyományhoz hasonlóan Németországból ered, nálunk 1930 környékén kezdett szokássá válni.
  • Ki hozza a karácsonyfát és az ajándékokat? Míg Magyarországon a Kisjézus, Erdélyben az angyalok. Ha pedig nem az angyalok, akkor az úgynevezett aranycsitkó, mely egy legendás kis csikó. Az ő legendája már a karácsonyfaállítás hagyománya előtt létezett. A gyerekeknek azt mondták, hogy az aranycsitkó tölti be az ajándékokat az ablakon.

Tudsz még valamit a karácsonyról, amit biztosan sokan nem tudnak? Írd meg nekünk kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.