Hogyan aludtak elődeink? Az alvás története

Az alvás története megismerése fontos, ha meg akarjuk érteni jelenlegi alvási szokásainkat.

Miért olyan érdekes az alvás története? Manapság sokan aggódnak amiatt, hogy a túlzásba vitt elektronikus eszközhasználat negatívan befolyásolja az alvást. Mindenki tisztában van vele, hogy a modern ember jellemzően nem alszik eleget, ráadásul az alvás minősége sem igazán kielégítő, hiszen a legtöbbünk számára szokássá vált, hogy lefekvés előtt még órákig a telefonunkat nyomkodjuk.

Többek által is tudományosan alátámasztott tény, hogy a pihenés helyett információáradat befogadásával töltött idő és a telefon által kibocsátott kék fény korántsem gyakorol jó hatást az alvás minőségére és mennyiségére. Így érdemes megvizsgálni, milyen alvási szokásokkal rendelkeztek őseink, akik – ezek szerint, valószínűleg – sokkal jobban aludtak, mint mi.

Az alvás története az őskortól – valószínűsíthetően

Talán néhányak számára vigasztaló – és közegészségügyi szempontból is megnyugtató – lehet a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársai által elvégzett kutatás, akik különböző természeti népek alvási szokásait vizsgálták. A választásuk azért esett ezekre a népekre, mert civilizációtól távol maradó életmódjukból fakadóan az ő szokásaik állhatnak a legközelebb az ősember szokásaihoz, így általuk többet tudhattak meg az alvás történetéről. A kutatók megfigyelték, hogy ezek a népek nem napnyugtakor, hanem többnyire napnyugta után 2-3 órával később mentek el aludni, emellett korán is keltek. Így átlagosan kevesebb, mint 7 órát aludtak naponta.

Mindez megnyugtató lehet azoknak, akik gyakran stresszelnek amiatt, hogy nem alszanak eleget, hiszen ez bizonyítja, hogy az ember igenis kibírja 8-9 óra alvás nélkül. Ennek ellenére továbbra is érdemes a jelenleg meghatározott ideális alvásmennyiségre törekedni, hiszen az életvitelünk egészen más és meglehetősen stresszesebb is, mint az ősembereké vagy a jelenleg élő természeti népeké.

Középkori elődeink furcsának tűnő alvási szokásai

Érdekesség, hogy az évszázadok során volt olyan időszak is az alvás történetében, amikor nem a napi egy alvás volt a jellemző. A középkorban a 15. századtól kezdve vannak olyan adatok, melyek szerint az emberek többsége napi „két műszakban” aludt. Az első alvás napnyugtától éjfélig tartott, majd nagyjából egy óra eltelte után elkezdődött a második alvás. Ezt az egy órát az emberek imádságra, tanulásra vagy épp szeretkezésre fordították. A kétszeri alvás szokását a 17. században kezdték el először elhagyni Észak-Európa tehetősebb lakói, és a 20. századra javarészt teljesen el is tűnt ez a szokás.

Napjainkban nehéz az egészséges alvási szokások kialakítása

Jelenünkben a munka, a sok tennivaló, a stressz és a felgyorsult információs társadalom sokunk számára bonyolultabbá teszik az egészséges alvási szokások kialakítását, mint az alvás története során bármikor. Az egészségügyi szakemberek szerint napi 8-9 órát kellene aludnia egy felnőtt embernek, ám a többségnek ez rendszeresen nem sikerül. Ezért napjainkban egyre több figyelmet kapnak az alvásminőség-javító kiegészítők és praktikák, melyekről mi is írtunk már blogunkban.

Lakástextil-cég lévén természetesen mindebből az a legfontosabb számunkra, hogy olyan termékeket kínáljunk, melyekkel hozzájárulhatunk vásárlóink jó alvásélményéhez. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a HomeTex kínálatában csakis minőségi alapanyagokból készült, magas pamuttartalmú ágyneműhuzatok és lepedők, valamint strapabíró, márkás és környezetbarát ágyneműk legyenek kaphatók. Jó szívvel ajánljuk az általunk is forgalmazott Naturtex márkájú ágyneműket hosszú távú használatra. Valamint természetesen saját ágyneműhuzatainkat és lepedőinket is ajánljuk, melyek közös jellemzője, hogy kiemelkedően magas, 80-100 százalékos pamuttartalommal rendelkeznek, így egészségesek a bőr és a szervezet számára.

Bár társadalmunk jelenleg meglehetősen stresszes, ez az egyetlen olyan időszak az alvás történetében, amikor igazán kényelmes ágyneműkben aludhatunk!

Ha kérdésed van vagy tanácsra lenne szükséged, keress minket elérhetőségeinken vagy látogass el a Facebook-oldalunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük