Most kiderült: milyen gyakran kell mosni az ágyneműhuzatot?

Az ágyneműhuzat mosása fontos legalább hetente.
Az ágyneműhuzat mosása fontos legalább hetente.

Te milyen gyakran cseréled le az ágyneműhuzataid?

Életünk csaknem egyharmadát az ágyban töltjük (a home office-osok talán még ennél is többet), sokan mégsem fordítanak elég energiát ennek a területnek a tisztán tartására.

Olyannyira, hogy az Egyesült Királyságban már kutatást is szenteltek a témának. A kutatás során egyedülálló férfiakat kérdeztek meg, és meglepő módon a résztvevők majdnem fele azt nyilatkozta, hogy csak négyhavonta volt náluk esedékes az ágyneműhuzat mosása.

Ez már csak azért is furcsa, mert más területekre egyáltalán nem jellemző, hogy ennyire elhanyagolnánk tisztán tartásukat. Egy ruhadarabot garantáltan nem hord senki hónapokig mosás nélkül, és a lakást is jóval gyakrabban takarítjuk négy hónapnál.

Egy másik kutatás ennél szerencsére megnyugtatóbb eredményt hozott, a YouGov felmérése szerint a leggyakoribb a kétheti ágyneműmosás, ami már közelebb áll az ideálishoz.

Mi az ideális gyakoriság az ágyneműhuzat mosása esetén?

Minél több időt töltünk az ágyban, a mosatlan ágyneműnk annál inkább válik ideális táptalajjá a gombáknak. Az alvás közben leadott évi csaknem 100 liter izzadtság pedig paradicsommá változtatja az ágyunkat a különböző mikrobáknak.

Megnyugtatunk: a mikrobák kis mennyiségben természetesen nem ártalmasak, de ha hónapokig hagyjuk mosatlanul az ágyneműt, komoly higiéniai problémákat okozhatnak.

A jelenlegi konszenzus tehát az, hogy érdemes hetente ágyneműt mosni.

És mi van, ha nem?

Nos, ez esetben számolhatsz azzal, hogy az ágyad idővel tele lesz szemmel nem látható állati szőrrel, virágporral, atkatörmelékkel, sőt -ürülékkel. Ezek a fajta allergének hozzájárulhatnak olyan allergiához kötődő betegségek kialakulásához, mint amilyen az asztma.

Arról nem is beszélve, hogy a tiszta ágynemű kétségtelenül gusztusosabb, és a friss öblítőillat nagyszerű alvásélményt biztosít. Ne feledkezzünk meg hát róla, hogy az ágyneműhuzat mosása heti rendszerességű feladat legyen.

Forrás: IFLScience