A jó alvás titka: 6 tipp az álmatlan éjszakák ellen

A jó alvás érdekében több különböző szempontot kell figyelembe vennünk.

Te is gyakran szenvedsz álmatlanságban?

Stresszes és ingerekben gazdag életvitelünkben a jó alvás hiánya egyáltalán nem szokatlan. Bár hivatalos statisztikák nincsenek a különféle alvásszavarokról, egy bizonyos kutatás szerint a megkérdezettek nagyjából 70 százaléka nyilatkozta azt, hogy szinte soha nem érzi úgy, hogy kialudta magát. Az ideális megoldás nyilván az lenne, ha mindannyian stressztől és különböző nyomásoktól mentes életet élhetnénk, ám ez sajnos többnyire nem megoldható. Jó hír azonban, hogy számos praktika létezik, mellyel a jó alvás mindennapos tapasztalattá válhat. Ezekből hoztunk el nektek most 6-ot!

A jó alvás érdekében több különböző szempontot kell figyelembe vennünk.

Használjunk melatonint a jó alvás érdekében!

A patikákban és drogériákban sokféle elalvást segítő készítmény kapható, azonban a boltok polcairól leginkább a melatonint tartalmazó készítményeket érdemes leemelni és kipróbálni, ugyanis ez a hangzatos nevű összetevő nem más, mint maga az elalvásért felelős hormon. A melatonin természetes módon is termelődik a szervezetben, ugyanakkor alvásproblémák esetén érdemes plusz mennyiséget is bevinni belőle nagyjából egy órával a lefekvés előtt. A melatonin szuperereje abban rejlik, hogy lelassítja az agyhullámokat, ezáltal kikapcsolja az elemző, túlagyaló gondolkodást, ami a stresszel is összefügg. A melatonin hormon nagyobb mennyiségben termelődik sötétben, ezért az emberi szervezet számára autentikusabb és egészségesebb is az úgynevezett „pacsirta” életmód, azaz a viszonylag korai lefekvés és korai ébredés.

Csak semmi koffein!

A szakértők szerint az alvás tervezett időpontja előtt 8 órával már nem érdemes koffeint bevinni a szervezetünkbe. Ez azokra is igaz, akik nagyon sok koffeint fogyasztanak, és szinte már immunissá váltak rá. A jó alvás esélyeit akkor is rontja a koffein, ha a nap folyamán mi magunk nem érezzük, hogy túl nagy hatása lenne ránk. Emellett sajnos az alkoholfogyasztás sem jó ötlet: bár az alkohol látszólag álmosít, az alvás mélyebb fázisának minőségét jelentősen befolyásolja, ami miatt még fáradtabban ébredhetünk, mintha nem ittunk volna.

Figyeljünk a gondolatainkra!

A jövőn való töprengés akkor is meghosszabbíthatja az elalvásig eltelt időt, ha ezek a gondolatok nem töltenek el különösebb aggodalommal, sőt akár még pozitívak is. A múlt semleges emlékeinek felidézése és a különféle monoton gondolatokra való koncentrálás (számolás, vagy vizuális típusoknak színek, nonfiguratív formák elképzelése) azonban közelebb vihet a könnyebb elalváshoz.

Iktassuk ki a zavaró fényeket!

Mint már tudjuk, a melatonin sötétben termelődik, így az utcáról bevilágító lámpa jelentősen ronthat a jó alvás esélyein, így érdemes sötétítő függönyt vagy redőnyt, sőt akár szemtakarót is használni. Ennél is rosszabb hatással lehet ránk a különböző kijelzők kék fénye, ami nem csak alvás közben, de előtte is megnövelheti az esélyt egy álmatlan éjszakára. Ha tehetjük, elalvás előtt már ne nézzünk tévét és ne használjuk a telefonunkat, számítógépünket!

A jó alvás egyik feltétele, hogy ne használjunk elektronikai eszközöket alvás előtt.
Így például kicsi a minőségi alvás esélye.

A jó alváshoz fontos a megfelelő hőmérséklet!

Túl hidegben vagy túl melegben senki nem szeret aludni, mivel a szélsőséges hőmérséklet épp eléggé stimulálja a szervezetet ahhoz, hogy hozzájáruljon a jó alvás szabotálásához. A szakértők szerint az átlagos ideális hőmérséklet 20-22 °C, de ez az egyéni preferencia függvényében mindenkinél változó lehet. Ha gyakran vannak rémálmaink, akkor különösen érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e túl hideg a szobában.

Gondoskodjunk a megfelelő ágyneműről!

Teljesen szubjektív, hogy ki hány és mekkora párnát, milyen típusú takarót talál igazán kényelmesnek, de van néhány széles körben kedvelt ágyneműtípus. Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek például a memóriahabos párnák, melyek igazodnak az alvási pozícióhoz és mindig megfelelő alátámasztást biztosítanak a fejnek, így ezek megfelelő választásnak bizonyulhatnak bárki számára, aki még bizonytalan az ideális ágyneműt illetően. Érdemes arra is odafigyelni, hogy az ideális ágynemű iránti igényünk változhat az időjárásnak megfelelően, ezért jó ötlet beszerezni külön téli ágyneműt. Emellett nem lényegtelen szempont az ágyneműhuzat anyaga sem: ezen a téren érdemes minél inkább a pamut garnitúrák között nézelődni a műszálas darabok helyett, hogy az alvás biztosan kényelmes legyen.

Ha érdekel, mi milyen ágyneműt ajánlunk a jó alváshoz, vagy csak érdeklődnél a nálunk kapható termékekkel kapcsolatban, keress fel minket elérhetőségeink egyikén vagy látogass el Facebook-oldalunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük